10 tips: hoe moet je een goede domeinnaam zoeken en kiezen voor de website van je (nieuwe) bedrijf!

De domeinnaam van je bedrijf vormt de basis van jouw online identiteit. Een goede domeinnaam zoeken en kiezen van in het begin is dus zeker niet onbelangrijk en zelfs noodzakelijk. Je domeinnaam bouwt immers autoriteit op naarmate de tijd dat je deze bezit en gebruikt. Met deze 10 tips krijg je een duidelijke visie van wat belangrijk is bij het kiezen van dat kleine aantal lettertjes met .be, .com of een andere extensie erachter.
Website Zelfbouwelektro

Op zoek naar een nieuwe website of webshop?

Ben jij op zoek naar een website of webshop die passie en professionaliteit uitstraalt? Digital Work in Herselt is ‘the place 2 be’!

domeinnaam zoeken

Een goede domeinnaam zoeken, dit is belangrijk:

Deze 10 tips leiden je naar de perfecte domeinnaam voor je website of webshop!

1

houd het zo kort mogelijk

Probeer steeds je domeinnaam zo kort mogelijk te houden. Een lange domeinnaam zal enkel zorgen dat mensen het moeilijker gaan onthouden.

Een goede domeinnaam zoeken en vinden begint dus bij een korte en eenvoudig te onthouden naam.

2

zorg ervoor dat hij makkelijk typt

Deze stap sluit naadloos aan de vorige. Een korte domeinnaam moet niet enkel kort zijn maar ook makkelijk typen. Een domeinnaam waar we aan denken bijvoorbeeld is 123inkt.be, deze is makkelijk te onthouden en overigens ook zeer makkelijk te typen. Wanneer deze domeinnaam 814inkt.be zou zijn is het vanzelfsprekend dat dit voor gebruikers moeilijker zal typen.

3

trek de aandacht van in het begin

Je domeinnaam zal via verschillende kanalen aandacht moeten trekken.

Wanneer een gebruiker je domeinnaam ziet op sociale media, advertenties, drukwerk,… moet je meteen zijn aandacht kunnen trekken en ervoor zorgen dat deze in het geheugen van je gebruiker alvast een plaatsje krijgt.

4

gebruik een locatie in je domeinnaam

Wanneer je een handelaar bent en voornamelijk lokaal klanten ontvangt kan je gebruik maken van de plaatsnaam mee in je domeinnaam te gieten. Dit kan ook een voordeel zijn wanneer je een domeinnaam op het oog hebt die al reeds geregistreerd is.

Je hebt bijvoorbeeld een café met de veelvoorkomende naam ‘Het Centrum’ en wil voor je zaak liefst het domein hetcentrum.be dan zal je al snel tegen het feit aanlopen dat deze al lang geregistreerd is door iemand anders. In dat geval kan je kiezen om je locatie mee te nemen in je domeinnaam, bijvoorbeeld hetcentrumgeel.be.

Gebruikers zullen zo jouw link sneller aanklikken met een plaatsnaam die ze kennen, een enorm voordeel dus. Let wel dat deze tip voornamelijk geldt wanneer je een bedrijf hebt dat lokale klanten aantrekt.

5

controleer sociale media op beschikbaarheid

Voor je je domeinnaam gaat registeren is het ook belangrijk alle sociale media die jij wil gaan gebruiken even te checken op concurrenten. Je zal zomaar eens de ideale domeinnaam gevonden en geregistreerd hebben en komt nadien te weten dat er bijvoorbeeld een Facebookpagina bestaat met exact dezelfde naam waar je moet tegen gaan opboksen…

Het best is dus je volledige branding op alle kanalen door te trekken, bedrijfsnaam, domein, sociale media,… Door dit te doen creëer je een sterkere branding waardoor bezoekers je sneller overal zullen vinden.

6

registreer je domein met de juiste extensie

Onlangs kregen we nog de vraag of het nu beter is een .com dan een .be domeinnaam te kiezen. Het antwoordt op deze vraag kan je pas geven nadat je weet wat het doel is van je bedrijf. Heb je een bedrijf dat zich voornamelijk zal richten op Belgische gebruikers dan is een .be zeker en vast de beste keuze.

Gebruikers zullen immers sneller een .be domeinnaam aanklikken tussen de zoekresultaten dan de internationale variant. Als je bedrijf internationale ambities heeft is het best dat je kiest voor de .com extensie. Weet je nog niet goed welke ambities je bedrijf gaat hebben kan je kiezen om de bekendste extensies te registreren zodat je klaar bent om internationaal te groeien met je bedrijf. Wetende dat een domeinnaam rond de 15€ kost kan dit niet echt een groot probleem zijn.

7

Het ultieme zoekwoord in je domein

Afhankelijk van het bedrijf dat je wil oprichten kan je ervoor kiezen om een zoekwoord toe te voegen in je domeinnaam.

Dit is niet enkel een pluspunt voor de SEO (zoekmachine-optimalisatie) van je website maar ook zal de gebruiker sneller een domeinnaam aanklikken tussen de zoekresultaten van Google waar net dat ene zoekwoord in staat waar hij of zijn naar op zoek is.

8

een domeinnaam zoeken zonder rechten te schenden

Verzeker je ervan dat je het domeinnaam mag gebruiken. In sommige gevallen kan het zijn dat de domeinnaam nog niet geregistreerd is maar je het toch niet mag gebruiken. Hoe kan dat?! Wel, wanneer je een domeinnaam zou registreren dat een deel van een merknaam bevat kan dit zorgen voor problemen, claims en zelfs leiden tot een rechtszaak.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld For Dummies. Stel je registreert het domein domainsfordummies.be dan kan dit een probleem geven in de toekomst wanneer je concurrentie vormt voor de merknaam For Dummies. Zelf hebben wij dit meegemaakt een aantal jaren geleden, we spreken dus van ondervinding.

9

gebruik geen tekens en cijfers

Vermijd zoveel mogelijk tekens en nummers in je domeinnaam. Deze zorgen voor een goedkope uitstraling van je domein en zorgen ervoor dat bezoekers je domeinnaam zullen voorbij scrollen tussen de zoekresultaten.

Natuurlijk spreken we onszelf hier tegen ten opzichte van 123inkt.be in tip 2. Hier hebben we het dan ook over een bedrijf dat een vaste waarde is sinds het begin van de e-commerce.

10

registreer voorkomende spellingsvarianten

De dag van vandaag typen de meeste mensen met autocorrectie op hun mobiele toestel. Toch is het niet onverstandig om je domeinnaam met de foute spellingsvariant mee te registreren en deze te laten linken naar je hoofddomein.

Conclusie om een goede domeinnaam te vinden

Een goede domeinnaam zoeken neemt dus wel wat tijd in beslag, maar soms kan een plotse ingeving ook leiden tot supersterke domeinnaam.

Alvast veel succes met jouw zoektocht!

LET'S MAKE SOMETHING
AWESOME TOGETHER!
Digital Work is een bedrijf met creatief talent en een extreme passie voor het vak!
Door een enorme motivatie en inzet brengen we uw opdracht tot een succesvol resultaat dat synchroon loopt met een prettige samenwerking.

Digital Work BV

Gepassioneerd reclamebedrijf voor kmo's!

Achter de Hoven 51A/101,
2230 Herselt, België

014/727 787
hello@digitalwork.be

BTW: BE0.783.528.782
KBC: BE43 7340 5893 6401

Naar boven


Made with ♥︎ by ourselves!
©2023 Digital Work